see all Corporate, Office and Commercial projects
Lititz Municipal Offices and Police Department

Lititz, PA

Lititz Municipal Offices and Police Department

Maintaining the ambiance of the streetscape was essential as we developed plans for this new, expanded borough facility. A structurally unsound adjacent townhouse was acquired and demolished to provide additional space. Because of the urban location in an historic downtown area, many restrictions and regulations needed to be adhered to in the design and construction processes.

We reconfigured all internal spaces. Additional windows, placed according to specified restrictions, now provide natural light throughout the interior, where many areas were expanded and reconfigured to meet the broad range of uses for this public building.

reception desk

The reception desk for borough offices has been transformed into a light, airy, welcoming place for visitors coming to conduct business with the borough. The low arc-shaped front desk provides privacy for staff while still making them accessible to the public. Offices located down the corridor have glass transoms above the doors to bring in light. The dropped soffit and soft recessed down lighting provide a consistent level of light in the area, regardless of the time of day. Slate tile floors were used throughout the facility as a unifying design feature.

public meeting room

The greatly expanded new public meeting room is used for a variety of purposes. At meetings with borough officials the raised, curved dais at the front of the room makes it easy for officials to interact during the meetings. Stackable chairs, in light wood tones with comfortable padded seats, make it easy to set up the room to accommodate anticipated meeting attendance numbers. Because the room orientation is parallel to the street, we could increase the size of the room beyond what was available in each of the individual properties.

main corridor

The new area created by closing up the old open alley way was redesigned as the main corridor, connecting the Police Station with the public entrance. By retaining the brick fa├žade of the building we integrated it as an historic architectural feature within the new interior.

conference room

Furnishings for the new borough conference room are made of light wood tones to add to the warmth of the room created by the light from the large exterior windows and the view of the brick wall in the hallway from the interior windows. State contracts available to municipalities were used to reduce design and administrative costs while meeting the requirements for competitive bidding.