see all Government projects

Lancaster, PA

Maple Grove Community Building

​Many challenges existed at the beginning of this project to renovate a pre-existing, inadequate building that would meet new use requirements for the township. Because the pre-existing building was in a flood plain, expansion wasn’t possible. Any work done had to meet FEMA standards to get flood insurance. And because the building site was in a public park, both indoor and outdoor facilities had to be included.

Our team developed a functionality plan for the new use that included keeping all electric above flood level, having HVAC and electric service come from the top of the building, using mold/mildew resistant coating materials instead of paint, and designing room layouts to meet both the size and functionality purposes of the building. One of the most significant improvements is our addition of deck and roof extensions that were permitted under the FEMA and zoning restrictions.

Lancaster, PA

Maple Grove Community Building

​Many challenges existed at the beginning of this project to renovate a pre-existing, inadequate building that would meet new use requirements for the township. Because the pre-existing building was in a flood plain, expansion wasn’t possible. Any work done had to meet FEMA standards to get flood insurance. And because the building site was in a public park, both indoor and outdoor facilities had to be included.

Our team developed a functionality plan for the new use that included keeping all electric above flood level, having HVAC and electric service come from the top of the building, using mold/mildew resistant coating materials instead of paint, and designing room layouts to meet both the size and functionality purposes of the building. One of the most significant improvements is our addition of deck and roof extensions that were permitted under the FEMA and zoning restrictions.

View from deck

The new expanded deck looks across the lawn to the historic Maple Grove Mill, a lovely view when fair-weather activities at the building include using the outdoor deck area. Our team designed the steel railing system with the Maple tree medallion to meet all safety standards while permitting an open view and adding aesthetic appeal to the exterior.

Exterior, after renovations

Because the building is adjacent to water, we created a boat shape arc for the canopy over the main entrance to the building. The canopy extends over sliding glass doors to create a shady entrance easily accessible from the parking area. The stucco exterior connects the brick and block construction elements at the front, giving the main entry a unique character while continuing to blend with the rest of the building.

Exterior, before renovations

Before the redesign and renovation, the building looked derelict and in need of many repairs.

Interior community room

Front doors lead directly into the spacious new community room that also opens to the deck through an expanse of sliding glass doors. The new open space can be setup for a variety of functions from banquets to community fairs and public meetings. Tile floors, concrete block halls, and interior doors all meet the design standards for building in a flood plain

Commercial kitchen

The kitchen is a commercial quality design, with an overhead coiling door to provide food service in the community room and accommodate the large catering required by events held at the building. Additional revenue is generated for the township by renting the facility to outside groups for private and public events that require a commercially equipped kitchen. The kitchen and adjacent storage rooms all have separate locking systems to provide security when not in use.